Nesne tabanlı programlamada kullanılan Encapsulation, Inheritance ve Polymorphism  terimleri
2018 Kasım 14

Nesne tabanlı programlamada kullanılan Encapsulation, Inheritance ve Polymorphism terimleri

 
ENCAPSULATION
   Nesne tabanlı programlama ve ağ teknolojileri gibi alanlarda karşımıza çıkan terimlerden biri olan Encapsulation amacına yönelik olarak kod ve veriyi birbirine entegre ederken bir nesnenin bazı özellik ve işlevlerini diğerlerinden saklayarak ya da erişimi sınırlandırarak dış kaynaklı yanlış veya suistimal edilebilecek kullanımlardan sistemi koruyan bir yöntemdir. Kapsülleme veya diğer adıyla veri kapsülleme işlemi, basitçe bir sınıfın (class) dışarıya karşı kapalı hale getirilmesi ve sınıfa erişimin kapsüllenmesi yani engellenmesidir.  Kapsülleme yöntemiyle kaynak kodu ve sisteme dahil olan veri bir bütün olarak tutulur ve programcıya nesneleri koruma gücünü verir.


Bilindiği üzere classlar, özelliklerden (properties) ve metotlardan (methods) oluşmaktadır. Veri kapsüllemesinin amacı, sınıfta bulunan özelliklerin erişimini kontrol altına almak ve sınıfın özelliklerinin dışarıdan erişimini engellenerek, sınıftaki metotlar marifetiyle erişimi kontrol etmektir.

INHERITANCE:


   Nesne tabanlı programlamada karşımıza çıkan bir diğer terim de Inheritance’dır. Inheritance adından da belli olduğu üzere kalıtım demektir ve bir class'ın başka bir class'daki property ve method'lara sahip olması anlamına gelir. Belli bir class dâhilinde bulunan üyeleri de içeren daha genel bir class'ın üyelerine sahip olduğu zaman, onları tekrar tanımlamak zorunda kalmaz.


Burada daha geniş üye grubuna sahip olan class kendi içeriğindeki üyelerden bazıları barındıran bir class’a tekrar tanımlama ihtiyacı bırakmadığından kalıtım özelliği göstermiş olur. Bir class’ın diğer class’daki özellikleri miras yoluyla alması hakkında extends yani genişleme terimi kullanılır. Anlam olarak "Bu class şu class'ı genişletir yani ondaki property ve methodları alır ve yenilerini ekler" demektir.

POLYMORPHISM:


   Belli bir işlemin (metodun) birçok obje tarafından kullanılmasıdır. Polymorphism bir nesnenin farklı amaçlar için de kullanılabileceği anlamına gelir ve statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır.
       -Statik Polymorphism, metot ve operatörlerin aşırı yüklenmesi (overload) olarak belirtilir.
       -Dinamik Polymorphism, özet sınıflardan miras alma yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi işlemine verilen isimdir.

Ürün Galerisi Bulunmamaktadır.
Video Bulunmamaktadır.