LI-ION, LI-PO ve LIFEPO4 Bataryalar
2018 Kasım 04

LI-ION, LI-PO ve LIFEPO4 Bataryalar

 

Endüstriyel ya da kullanıcıya yönelik projelerde kullanılmak üzere piyasada bulunan Li-ion (Lityum-İyon), Li-PO (Lityum-Polimer) , LifePO4 (Lityum Demir Fosfat) batarya tipleri incelendiğinde, maliyet açısından uygunluğuyla Li-ion ve Li-Po bataryalar diğer tiplerine göre daha çok talep görmektedir. Yüksek güce ihtiyaç duyulan projelerde ise LiFePO4 bataryaların daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu nedenle tasarım yapılırken sistemin ihtiyacına yönelik seçilecek batarya tipi dikkatlice belirlenmeli, kullanımda ve şarj esnasında çevreye zarar vermemesi için tasarım esnasında hesaplamaların çok iyi yapılması gerekmektedir.
 
Lİ-ON BATARYALAR
 
Lithium Ion, Li-iyon, Lityum-iyon gibi çeşitli isimlerle piyasada bulunan Lityum bazlı bataryaların nominal hücre gerilimi 3,6-3,7V’tur. Bataryanın 4,2V’un üzerine aşırı şarj edilmesi ya da 2,5V’un altında aşırı deşarj edilmesi kapasite, performans kayıpları oluşturabilmektedir. Bu nedenle şarj devresi tasarlarken devrenin şarjı keseceği gerilim iyi seçilmeli, hesaplar özenle yapılmalıdır. Li-ion bataryaların aktif çalışma voltajı 2,5V ile 4,2V aralığındadır. Bu aralığın dışına çıkıldığında kapasite ve performans kayıpları oluşabilmektedir. Bu tip bataryalar yaklaşık 1000 defa şarj-deşarj edildikten sonra %20’ye kadar kapasite kaybına uğramaktadır.  Kurşun tabanlı bataryaların 500-800 şarj çevrim ömrü olduğu düşünüldüğünde, 1000'lik çevrimdeki bu %20'lik kayıp, batarya performansının ne denli yüksek olduğunu göstermektedir.

Li-ion bataryalarda hafıza etkisi* şarj sorunu bulunmadığından şarj etmeden bataryayı tamamen boşaltmak gerekmez. Üretildiği andan itibaren yanlış kullanım, yanlış şarj, çevre şartları, ortam sıcaklığı gibi etkenler yüzünden performans kaybına uğramakla birlikte, Li-ion bataryalar uygun çevre koşulları, doğru kullanım ve şarj yöntemleri ile daha uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir.
 

*Hafıza etkisi (Memory Effect)özellikle Ni-Mh (Nikel-Metal hibrit) pillerde bulunan bataryanın şarj edilmesi için tamamen boşaltılması gerekmektedir. Ni-Mh bataryalar şarj kapasitelerini koruyabilmek için düzenli aralıklara tam boşaltma(deşarj) gerektirirler. Yanı sıra tam boşaltılmadan şarj edilmeleri alışkanlık haline getirilirse, batarya içinde kristal oluşumları gözlenir.(bellek) Böylece batarya zamanla performansını yitirir ve ömrü tükenir.
 
 
 

Ürün Galerisi Bulunmamaktadır.
Video Bulunmamaktadır.