TXCO VS. KRİSTAL OSİLATÖRLER  VE GPS
2018 Eylül 13

TXCO VS. KRİSTAL OSİLATÖRLER VE GPS

Hava sıcaklığındaki hızlı değişimler, osilatörün ürettiği saat sinyalininin frekansının değiştirerek sistem kullanıcısı perspektifinde flaşör yanma hızı gibi bir takım olayların da farklı görülmesine yol açacaktır. Bu durum, zamana kritik oranda bağlı olmayan sistemlerde göz ardı edilebilir. Örneğin, aynı anda çalıştırılan iki flaşörün senkron çalışması öngörülmemişse, ilerleyen zamanda iki cihazın senkronizayonunun bozulup aynı anda yanıp sönmemesi problem oluşturmayacaktır. 

Ancak konu senkronizasyon, konumlandırma gibi zamana duyarlı sistemlere gelince, osilatör hızının değişmesi pek istenen bir durum olmayacaktır. Örneğin, GPS uydularında sezyum maddesi baz alınarak yapılan atomik osilatörler çok uzun süreler stabil çalışarak doğru konumlandırma yapabilmemizi sağlamaktadır. Osilatörlerin maliyetleri de göz ardı edilmemelidir.

Bir TCXO (Sıcaklık Dengelenmiş Kristal Osilatör/ Temperature Compensated Crystal Oscillator), standart bir kristal osilatöre kıyasla sıcaklık sapmasına karşı güçlü bir performans sergilemekte, alıcıya daha kesin ve sabit bir saat sinyali (zaman referansı) sağlamaktadır. Bu nedenle en iyi performans için bu osilatörler tercih edilmelidir. Özellikle GPS alıcılarında TCXO kullanımı, görece düşük sinyal seviyelerinde bile daha hızlı başlatma ve tekrar konum belirleme süreleri elde edilmesini mümkün kılmaktadır.

Ürün Galerisi Bulunmamaktadır.
Video Bulunmamaktadır.